A Nightmare on Elm Street - Seri Film İncelemesi



Wes Craven tarafından 1984 yılında yaratılan ve daha sonra yedi filmlik kült bir seri haline gelecek olan korku filmi. Kiminin çocukluk, kiminin gençlik zamanlarının en ürkütücü seyri olan bu film; en bilinen, en korkulan karakterlerden biri olan Freddy Krueger’la tanıştırmıştır bizi. Evet, bir kuşak onunla soktu başını yastığın altına! 




Elm Sokağı’nda kendisini linç edip öldürenlerin çocuklarının rüyalarında canlanıp o çocukları rüyalarında katleden Freddy’yi yine onlardan birkaçı durdurmaya çalışacaktır. 
Film, yıllar sonra tekrar izlerken bile hala yerimden hoplamama neden olduğu için ayrı bir şok içine girmedim değil hani. Freddy Krueger sayesinde kahkaha attığım yerler de oldu doğal olarak ama bu kadar ürkeceğimi hiç düşünmemiştim. Ayrıca filmde Freddy'nin kollarının uzayıp koştuğu bir sahne var ki, bir anda kahkayayı bastım. O nasıl bir koşmaktır, sahneyi geriye alıp alıp izledim!


Heather Langenkamp
Freddy’yi canlandıran Robert Englund çok yerinde bir seçim olmuş. Günümüzde artık kendi yüzüyle özdeşleşmiş bir Freddy uyanıyor zihnimizde. ‘’A Nightmare on Elm Street3: Dream Warriors(1987)’’, ‘’New Nightmare(1987)’’ adlı devam filmlerinde de yer alan diğer bir baş karakter Nancy Thompson’ı ise Heather Langenkamp canlandırıyor.  Wes Craven, Nancy adlı rol için sıradan bir yüz arayışındaymış. Filmin elemelerine katılan Heather Langenkamp ise bu elemeleri hiç önemsemediği halde film için seçilince kendisi için bir sürpriz olmuş. Film aynı zamanda Johnny Depp’in kariyerindeki ilk oyunculuk tecrübesi olma özelliğini de taşıyor.
Robert Englund

Yedi filmden oluşan bu kült korku serisinde Freddy Krueger için yüz manyağın piç oğlu denir. Devam filmleri bu söylemin nedenini bizlere sunuyor.

2010 yılında tekrar çekilen filmine değinmek bile istemiyorum. Bir ‘’at çöpe’’ filmi. Her yeniden çevrimin berbat olmayacağı gerçeğini pek kavrayamamışlar galiba.

Yine 2010 yılında kamera arkasıyla ve söyleşilerle beraber seriyi anlatan ‘’Never Sleep Again: The Elm Street Legacy’’ adlı bir belgesel yayınlanmıştır. 





JackSholder  yönetiminde, senaryosunda Wes Craven’le birlikte bu kez David Chaskin’i gördüğümüz 1985 yılı yapımı, serinin ilk devam filmi.
Kim Myers

İlk devam filmi olarak oldukça sönük kalmış. Sanki serinin arasından atılması gereken bir toz parçası gibi; hele ki devamında gelen, serinin üçüncü filmi ‘’A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors’’ adlı müthiş devam filminin arasında kaldığı da göz önüne alınırsa.
Bu devam filminde ise Robert Englund (Freddy Krueger), Mark Patton, Robert Rusler ve Kim Myers başroldedir.

Film, Meryl Streep’in gençlik ikizi Kim Myers'in ilk filmi olma özelliğini de taşıyor. 




Bu kez de Chuck Russel’ın yönetiminde 1987 yılında gösterime giren, serinin üçüncü filmi. 

Freddy Krueger'ın annesi Amanda Krueger, ilk olarak bu filmde hikayeye dahil olur. Nancy Thompson(Heather Langenkamp) adlı karakter, bu kez kabusları yüzünden tehlikede olan bir grup gence yardım etmeye çalışacaktır. 
Patricia Arquette

Bana göre serinin en iyi filmi. Kendisinden bir önceki filmin vasatlığını unutturmuş, bir izleyici olarak beni bambaşka bir dünyaya sokmuştur.
Kristen Parker adlı rolde oynayan Patricia Arquette'i de iyi izleyin zira bir sonraki filmde O'nun yerine Tuesday Knigth'ı görünce Patricia’yı özleyeceksiniz.

Ayrıca yan rolde Laurence Fishburne'ü görmek de mümkün. 



1988 yılı yapımı, Renny Harlin yönetiminde, serinin dördüncü filmi.
Tuesday Knight

''A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors'' adlı devam filmindeki Kristen Parker adlı karakteri oynayan Patricia Arquette'in değişmiş olduğunu görüyoruz. Değişmeseymiş çok da iyi olurmuş zira yerini alan aktris Tuesday Knight, hem görünüş hem de özellikle oyunculuk açısından çok sönüktü. Görünüşe gelince, belki bilerek yapılmış bir seçimdir bilemiyorum. Bir filmde iki temel güzel figürü olmamalı düşüncesiyle yapılmış mıdır bilemem. O bahsettiğim diğer güzel ise filmde Alice adlı karakteri canlandıran Lisa Wilcox’tur. 
Lisa Wilcox

-Film hakkında ayrıntılı bilgi içerir-
...ve Freddy Krueger gömüldüğü yerden tekrar hortlar:

- Welcome to wonderland, Alice! 

-Film hakkındaki ayrıntılı bilgi bitmiştir-



1989 yılı yapımı, Stephen Hopkins yönetimindeki, serinin beşinci filmi. 

Freddy Krueger’ın annesi Amanda Krueger’ın hikayesi ilk olarak bu filmde anlatılır. Freddy’ye neden yüz manyağın piç oğlu denildiği bu filmde cevaplanıyor. Her ne kadar korku serisi olsa da yer yer Freddy Krueger sayesinde beklenmedik bir anda kahkaha atmak da mümkün. Belki de sadece Elm Sokağı’nda kendisine yapılanlar yüzünden değil ‘’bitch!’’ demekten bu hale gelmiştir.

Serinin dördüncü filminde Alice adlı karakteri oynayan Lisa Wilcox’u bu filmde tekrar görüyoruz. 



1991 yılı yapımı, Rachel Talalay yönetimindeki, serinin altıncı filmi.

Lisa Zane
Filmle ilgili artık her şeyi geçtim, filmin en ama en büyük eksisi Lisa Zane adlı yetenekten nasibini almamış bir kişinin oyuncu niyetine filme dahil edilmesidir. Lisa Zane'i başka bir filmde izlediğimi de hatırlamıyorum. İzlemişsem de yer etmemiş demek ki. Masadaki objeleri yere savurup bir hışımla odadan çıkması yok muydu, delirtti beni.

Bana göre serinin ikinci filmiyle beraber en kötü filmi. Bu film saçmalamada son noktadır.
Johnny Depp
Film, Freddy Krueger'ın geçmişini anlatması açısından önemlidir, hepsi o kadar. Bir de filmde Freddy'nin elinde iğne tuttuğu o sahne, benim çocukluğumda hafızama kazınmış olan sahnedir. Tekrar o kısmı izlemek hoştu.
 Filmde birkaç saniye olsa da odadaki televizyon ekranında görünen Johnny Depp'i görmek güzel bir sürpriz oldu. Nitekim kendisi serinin ilk filminde de oynamıştı. 



1994 yılı yapımı, ilk filmden sonra tekrar Wes Craven’ın yönetimindeki, serinin son filmi.

Filmin kötülüğünü tartışmaya girmek istemiyorum zira çok fazla eksisi var. Seri filmlerin en büyük dezavantajlarını tek bünyede toplamış olan bir film, kısaca. Yine de ikinci ve altıncı filmden daha kötü olmadığını söyleyebilirim.

Filmde Robert Englund, Heather Langenkamp, John Saxon dahil birçok oyuncu kendi adlarıyla oynamıştır. Bunun yanında yapımcı Robert Shaye de filmde kendisini oynamıştır. Film içinde film söz konusu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder