Safar e Ghandehar - İnceleme


Afganistan-taliban rejiminin özellikle kadınlar üzerindeki etkisini gözler önüne seren, gerçek bir olaydan esinlenilmiş, İran-Fransa ortaklığında çekilen 2001 yılı yapımı İranlı yönetmen Mohsen Makhmalbaf filmi.

Filmdeki çoğu kişi kendisini oynamıştır. Nafas adlı karakteri oynayan Nalofer Pazira’nın bizzat yaşadığı olaylardan yola çıkılarak yarı kurgu-yarı gerçek bir film çıkmış ortaya.

Film, Kanada’daki Nafas’ın, kızkardeşinden intihar edeceğine dair bir mektup almasıyla birlikte kızkardeşini oradan kurtarmak için Kandahar’a doğru yola çıkmasını ve bu süreç içinde yaşadıklarını konu alıyor. Bu yolculukta sürekli gizlenmek için kendisine yardım edecek insanlar arayışına giren Nafas, kimi zaman bir çocuğun kimi zaman bir ailenin yol göstericiliğine sığınmak zorunda kalıyor. 

Nalofer Pazira (Nafas)
Afganistan, taliban rejimi ve intihar edeceğini söyleyen bir kızkardeşten daha zor ne olabilirdi? Burkalarını giymek zorunda olan o kadınlar mı? O burkaların altında ağlayanlar mı? Yardım için gökten protez bacak atılan o sakat insanlar mı? Taliban rejiminin nasıl bir yapıda olduğunu zaten az-çok biliyoruz. Kadınlara verilen önem de ne demek, zaten önem diye bir şey yok ki önemin derecesinden bahsedelim. Mohsen Makhmalbaf insanlara biraz olsun taliban rejimini gözler önüne sermeye çalışmış. Ne derecede başarılı olduğuysa izleyicilere kalmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder