Sis ve Gece - İnceleme


Ahmet Ümit'in çok satan romanından uyarlanan 2007 yılı yapımı Turgut Yasalar filmi. Kitabın son sayfasını bitirip hemen ardından izlemiştim bu filmi; son sayfa kapanır kapanmaz hiç vakit kaybetmeden. Sanırım en iyisi de bu oldu. 

Uğur Polat ve Selma Ergeç'in başrollerde olduğu filmde; Mehmet Güleryüz, Sinan Albayrak, Yetkin Dikinciler, Devrim Nas, Oktay Kaynarca, Tardu Flordun ve Ayten Uncuoğlu da bulunuyor. Ayrıca İlyas Salman'ı da atlamak istemem çünkü filmdeki birkaç dakikalık varoluşu bile ayrı bir tat katmış. Hem zaten Ankara Uluslararası Film Festivali'nde en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü de boşuna almadığını görmek çok kolay.


Gizli istihbarat elemanı Sedat'ın (Uğur Polat) hayatında ağabey gibi görecek kadar büyük öneme sahip olan Yıldırım'ın (Mehmet Güleryüz) öldürülmesinin ardından, çalıştığı istihbarat birimine karşı hissettiği şüpheler ve daha sonra içine düştüğü boşluk sebebiyle evli olmasına rağmen bir üniversite öğrencisi olan Mine'yle (Selma Ergeç) tutkulu bir aşk yaşamaya başlar. Zaten evliliğinde hissedemediği tutkuyu Mine'yle yaşadığı aşkla doldurur. Bu tutkulu aşk ise Mine'nin birdenbire ortadan kaybolmasıyla kabusa dönüşür ve Sedat İstanbul'da tehlikeli bir arayış içine girer.


Kitapla film arasında çok kıyaslama yapmak istemiyorum aslında fakat filmi izlerken kitaptan bağımsız olarak gelişen düşüncelerimden birkaçı bazı sahnelerin gerektiği kadar sarsıcı olmaması ve filmin ayrıntılardan sıyrılıp biraz daha düz ilerlemesi oldu. Halbuki o ayrıntılar o sahneleri daha vurucu, daha rahatsız edici ve daha gerçekçi yapabilirdi. Yine de genel olarak filmi beğendim. Bende de özel bir yeri olmuş oldu. Hem film ticaret için değil sinema için çekilmiş, belli. Buram buram alırsınız o kokuyu. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder