Attenberg - İnceleme


2010 yılında seyirciye sunulan Yunan yapımı film, bir hastalık nedeniyle ölecek olan babasının durumuyla beraber, yaşadığı şehrin sıkıcılığını iliklerine kadar hisseden asosyal bir kızın bu faktörlerle ilişkilenen hayatını konu alıyor.  Ayrıca mahrem görünen şeyleri insanın gözüne sokmayıp buna rağmen o mahremi dibine kadar hissettiriyor. Özellikle baba-kız ilişkisi adına söyleyebilirim bunları. 23 yaşında, ergenlik çağındaki bir kızın kendisini keşfetme ve sorgulama durumları da bir yana, cinsellikle ilgili o seri düşünceleri ilginç sahnelerle pekiştirilmiş. Tabi bu sahnelerin içinde ise Kynodontas adlı filmin yönetmen ve senaristi Giorgos Lanthimos’u görüyoruz. Filmin yönetmeni ve senaristine baktığımızda ise yine Kynodontas adlı filmden bir isim var: Athina Rachel Tsangari.



Cinsellik de, ölüm de az önce bahsettiğim o mahrem görünen şeylerde olduğu gibi, insanın gözüne sokulmadığı gibi bir şekilde insana bu hissi sonuna kadar yansıtmayı başarmış. Belki kısa ve net ama oldukça belirgin bir sonuç elde etmiş. Babayla kızı ele alındığında, filmi izlerken ikisi arasındaki ilişki, seyircide aralarında cinsel bir durum olabileceği hakkında seri ve kısa düşünceler yaratabilir. Bu noktada ise kızın yakın arkadaşı olan kişi devreye giriyor. Ayrıca insan davranışları hayvanlarla karşılaştırılıyor sanki. En azından özellikle babayla kızın maymun taklidi yaptığı sahneleri başka herhangi bir yere bağlayamadım. 


Bir ayrıntı: Filmin başrol oyuncularından Ariane Labet ve Evangelia Randou adlı oyuncuların filmografisinde ise sadece iki film bulunuyor. 
Evangelia Randou ve Ariane Labet


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder