Film Müzikleri Dosyası 1 - Özel


Müzik ve sinema birbirini tamamlayan unsurlardır. Herkes mutlaka filmlerle özdeşleşen, hatta filmlerin önüne geçen onlarca şarkı sayabilir. Bense tamamen kişisel beğenilerime dayanarak, sevip en ön sırada tuttuğum, aynı zamanda şu ana kadar izlediğim filmler içinde bu filmlere en çok yakışan şarkıları bir liste halinde paylaşmak istedim.



1. Kill Bill Volume 2
    Chingon - Malaguena Salerosa




Aslında Quentin Tarantino ve film müzikleri için ayrı bir başlık açmak lazım. Tarantino özellikle kıyıda köşede kalmış, gerçekte sadece o film için bestelenmiş  hissi veren, filmin kurgusunda sırıtmayan ve zaten kendi haliyle güzel olan öyle şarkılar seçiyor ki, yönetmenin bu konuda ayrıca ödüllendirilmesi gerek. Belki de oscar gibi ödül törenlerinde, genel müzik kullanımı ya da müzik kurgusu gibi dallarda ödül verilseydi (bana göre en azından biri olmalı), Tarantino her filmiyle bir kaç oscar daha almıştı.

2. Beetlejuice
    Harry Belafonte - Jump in the Line


1988 yapımı Beetlejuice adlı filmin genelinde var olan, ölümle alakalı o alaycı tavrın bana göre doruğa ulaştığı yerde çalar bu şarkı. Filmin finalinde hayalatlere iyice alışan ailemiz bu şarkı eşliğinde eşyalar ve ruhlarla dans eder. Filmi kaç kere izledim, bu şarkıyı kaç kere dinledim sayısını hatırlamıyorum  ama her seferinde tabiri caizse Winona Ryder ile birlikte bende uçuşa geçiyorum. Filmin final sahnesinde çalan şarkı, aynı zamanda shake shake senora olarak da bilinmektedir.

3. The World is not Enough
    Garbage - The World is not Enough


Bilindiği gibi Bond filmleri; yapım aşamasından itibaren, filmin çekileceği mekandan tutun, yeni Bond kızlarının kim olacağına kadar türlü haberlerle basında yer almakta. Yapımcılarda bu haber potansiyelini en iyi şekillerlerde değerlendirmek adına, ünlü şarkıcılara filmin konseptine uygun bir şarkı besteleterek, filmin hem reklamını yapıyor hem de seyirciye kaliteli şarkılar armağan ediyorlar. 1999 yapımı The World is not Enough adlı James Bond filminin, aynı adı taşıyan resmi şarkısı ise Garbage'a ait. Belki benim en sevdiğim grup olmaları, belki Shirley Manson'ın muhteşem sesi, belki de klibinin sinemasal değeri nedeniyle The World is not Enough serinin en sevdiğim resmi şarkısı. Yeri gelmişken 2012 çıkışlı taptaze Not Your Kind of People adlı Garbage albümünü edinin, dinleyin.

4. Inglourious Basterds
    David Bowie - Cat People (Putting  out Fire with Gasoline)



Fazla söze gerek yok yine bir Tarantino şahaseri. Dawid Bowie'nin klasik şarkısı, filmin vites arttırdığı bir sahnede tabiri caizze seyirciye gaz vermek amacıyla kullanılıyor. Özellikle, Shosanna'nın planı doğrultusunda yaptığı son hazırlık ve bu uğurdaki kararlılığınına son derece yakışan parça, seyirciyi de filmin son bölümüne hazırlıyor. Shosanna Dreyfus karakterini oynayan Melanie Laurent de oyunculuğuyla övgüyü hak ediyor

5.Trainspotting
   Iggy Pop - Lust for Life


Oscarlı yönetmen Danny Boyle'un 1996 yapımı kült filmi Trainspotting müzik albümünden bir parça. Filmin ruhuyla uyum içinde olan parça, Iggy Pop'un enerjik performansıyla da kendini dinletiyor. 

6. Beetlejuice
    Harry Belafonte - Day-O (Banana Song)


Beetlejuice film müzikleri içinde ayrı bir başlık açmak gerekecek sanırım. Harry Belafonte'nin seslendirdiği Day-o eğlenceli yapısıyla dikkat çekse de, sözleri oldukça hüzünlü bir parça. Bütün geceyi muz tarlasında bir bardak rom içebilmek için çalışan Jamaikalı bir işçiyi anlatır şarkı. Day-o, Belki de barındırdığı bu tezatlık nedeniyle Beetlejuice ile bu kadar uyumlu. Beetlejuice gibi eğlenceli bir filmden, sağlam bir öteki dünya eleştirisi çıkaranın tek ben olmadığımı umarak sözlerimi tamamlıyor, bu yazıyı okuyup Beetlejuice aşkı kabaranların hemen filmi temin etmesini öneriyorum. Unutmadan, şarkının Grup Vitamin tarafından Ellere Var Da Bize Yok Mu adıyla Türkçe olarak yayınlandığını da hatırlatalım.

7. Mermaids
    Jimmy Soul -If You Wanna be Happy



1990 yapımı Cher, Winona Ryder ve Christina Ricci'nin başrollerini paylaştığı Mermaids filminin final şarkısı. Tüm sinema severlerin izlemesi gereken yapımda, yalnız ve cefaker bir annenin ailesini bir arada tutma çabası anlatılıyor filmde. Tabi dramın doruklarında dolaşmadan, oldukça eğlenceli bir biçimde, sadece aile olmak, bir arada olmak ekseninde anlatıyor hikayeyi. Özellikle Cher ve Ryder'ın birbirine zıt anne kız performansları için izlemeye değer bir yapım. Eğer filmi izlemediyseniz, filmin son sahnesini içerdiğinden ötürü videoyu izlemenizi tavsiye etmiyor, sadece şarkıyı bulup dinlemenizi öneriyorum.

8.The Help
   Mary J. Blige - The Livig Proof
   

2011'e damgasını vuran The Help'in film müzikleri albümünden bir parça. Geçen yıl hem eleştirmenlerin hem de seyircinin beğenisini kazanan ve gişe hasılatıyla da başarısını taçlandıran The Help bir roman uyarlaması. 60'lı yıllarda Afro-Amerikalı kadınların ev temizliği, çocuk bakımı, mutfak, alışveriş gibi her alanda çalıştırıldığı ama hastalık taşıdıkları düşüncesiyle tuvalet kullanmalarına dahi izin verilmediği bir ortamda geçiyor film. Irkçı saldırılardan korkan kahramanlarımızın seslerini duyurma çabalarına tanık oluyoruz film boyunca. Özellikle Viola davis ve rolüyle en iyi yardımcı kadın oyuncu oscarını alan Octavia Spencer filmin yıldızları. Açık ara son yılların en iyi performanslarından birini sergileyen Viola Davis ise oscar yarışında deneyimli oyuncu Meryl Streep'e oscarı kıl payı kaybetse de, performansıyla gönüllerin ödül sahibi oldu. Mary J. Blige'ın sesinden dinlediğimiz The Living Proof ise filmin ruhunu son derece başarılı yansıtan kaliteli bir parça. Son oscar ödüllerinde aday gösterilmeyerek (değişen puanlama sistemi nedeniyle sadece iki şarkı aday olabilmişti) hakkının yendiğini düşündüğüm şarkıyı dinlemenizi, sonrasında da izlemediyseniz The Help'i izlemenizi tavsiye ederim.

Özel: Hypnogaja - Here Comes the Rain Again - Sweet Nowember Üçlüsü


Here Comes the Rain Again, ne Hypnogaja'nın orjinal şarkısı, ne de Sweet Nowember'ın film müziği. Ama her ne olduysa bu başarılı video çalışması youtube'da 2,000,000'a yakın izleyici buldu. Her şey Eurythmics'in bu klasik şarkısının Hypnogaja tarafından yeniden düzenlenmesiyle başladı. Hani eskisinden daha iyi coverlar vardır ya, bu şarkıda onlardan biri oldu. Bu yeniden düzenlemenin kendine ait bir klibi yokken, Charlize Theron ve Keanu Reeves'in çeşitli sahnelerinden derlenen Sweet Nowember içerikli video hem şarkının klibi, hemde filmin resmi olmayan şarkısı haline geldi. Tabi bunda filmin kendine has duygu yoğunluğunun Here Comes the Rain Again ile en iyi şekilde yansıtılmasının da faydası var.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder